luni, 21 martie 2011

Asteptarile sunt anticamera suferintei

"Asteptarile sunt anticamera suferintei"...am citit de curand intr-o carte si m-am gandit fara sa stau pe ganduri...la cate asteptari se nasc in noi si in cate vise ne asezam inca de foarte devreme, inca de la inceput...Si m-am gandit cat de greu e sa asistam la neimplinirea lor. Si cum e si mai greu, cumplit de greu, sa ne facem total si exclusiv vinovati de aceasta neimplinire.
Si tot atunci m-am intrebat: care din asteptarile nulipare de impliniri sunt mai dureroase? asteptarile legate de ceea suntem sau am visat ca vom deveni sau asteptarile legate de ceilalti? Fiecare isi exerseaza in viata un nivel de toleranta si de iertare fata de sine si fata de altii. Totusi, uneori ramai uimit sa vezi cat de diferite sunt criteriile de calificare la aceeasi coronita a iertarii...stiti despre ce vorbesc, despre povestea cu barna si cu paiul... Daca ar fi sa ma iau pe mine cobai in acest subiect, pot spune ca pe mine m-au durut mult mai mult asteptarile legate de ceilalti; mai mult decat acelea legate de mine. Si asta nu pentru ca pe mine m-am protejat, ci dimpotriva, pentru ca la mine m-am asteptat la dezamagiri, cunoscandu-mi bine contul de asteptari traduse chiar de mine... Adica nu m-am considerat suficient de virtuoasa ca sa ma ridic la nivelul asteptarilor mele, in primul rand. Culmea e ca de la ceilalti am avut cele mai multe asteptari sau mai bine spus, cele mai frecvente, dar asta n-a venit dintr-o severitate exagerata fata de ei, ci dimpotriva, dintr-o incredere mare, sora mai mica si mai proasta a naivitatii, precum si din convingerea ca aceea ar fi calea fireasca de urmat. O cale cel mai adesea ramasa neumblata, nepasita...Si vazand-o asa de atatea ori, m-am hotarat sa uit de existenta ei. Si odata ajunsa aici, ma intreb: asta este solutia? sau...care este solutia? si la urma urmei, cum sa inveti sa nu (te) mai astepti? Plecand de la certitudinea ca oricum, calea pe care-ai fi vrut sa vezi pasii asteptati, calea aceea a ramas mai mereu goala? Asadar, cum sa invatam sa nu mai asteptam, sa nu mai dorim sau mai greu: sa dorim, dar sa nu asteptam: un anume raspuns, o anume alegere, o anume reactie, o anume vorba, o anume fapta...Si deopotriva ma intreb, cu aceeasi obstinata incredere din familia sus numita a prostutelor ingenue, cum sa fac sa am raspunsul cel bun, alegerea potrivita, reactia minunata, vorba cea buna, fapta cea de incredere? Cum sa fac, sa nu mai astept si cum sa fac sa raspund asteptarilor? Oricum, in rarele momente in care am reusit performanta de a ma descotorosi de asteptari, am gustat o incredibil de relaxata libertate...Pot spune ca merita din plin exersarea handicapului de asteptari, pentru deliciosul rezultat.
Incheind, cred ca n-o sa jonglam niciodata perfect cu asteptarile noastre si cu asteptarile altora. Nu stiu cine a ajuns la echilibrul perfect, la ritmul fara aritmii...Ma uit in urma si-mi vad asteptarile: codane rosii in obraji si pline de emotie, babe obosite si dezamagite, dar cu acelasi licar ascuns de speranta, mature foarte sigure pe ele, toate asteptand in acelasi vestibul din care rand pe rand li s-a dat branci in camera cu pricina...cu pricinile...

5 comentarii:

Marilena Guduleasa spunea...

Uchi, te citesc cu o admiratie pe care nu o pot exprima in cuvinte. Iubesc toate postarile tale. Ma simt vinovata ca nu iti scriu mai des, ca nu iti scriu mereu. Pentru ca raman cu gandul la ce citesc si starile pe care mi le dau randurile tale ma transporta in lumi prin care am trecut si in care n-am crezut ca mai pot sa ma intorc vreodata.
Iti multumesc, Uchi.

omuldelamunte spunea...

Sunt la poartă. Of, de când sun!
Măcar în anticameră, că-i un pic mai cald.
Am mari aşteptări de la tine. Să mai scrii!

uchi spunea...

Multumesc. Asteptarile tale si ale celor ca tine ma onoreaza si ma "impovareaza" in sensul nobil al cuvantului.

uchi spunea...

Marilena, nici nu stiu cum sa reactionez in fata atator cuvinte minunate. Ma simt nedemna. Nu ma compar cu tine si cu multi dintre cei care isi pun gandurile pe-aici. Totusi, iti multumesc pentru ca m-ai facut sa le simt exact cum au fost spuse:din suflet. Stii ca si eu te citesc de la inceput cu aceeasi admiratie si cu aceesi muta intelegere. Probabil ca vorbim amandoua aceeasi limba. Sunt scrieri care m-au cucerit de la primele fraze. A ta a fost una dintre aceste scrieri.

Lotusul spunea...

Singura mea asteptare legata de tine, e sa fi asa cum simti tu. Nici in plus, nici in minus.
Cum s-ar spune, neasteptand nimic aparte, te eliberez, asa ca pe un calut inhamat, care o data scapat, alearga liber pe malul unei ape :)
...
Scretul consta in invatarea neasteptari. E singura ce ne scuteste de dezamagiri si singura ce ne permite sa ne bucuram de toate nimicurile.