marți, 24 martie 2009

biopsie

ma pun mereu la microscop; ma analizez totodata cu voluptate si neastampar stiintific, dar si cu resemnata psihologie de cobai; si fac tot acest demers cu justificarea cautarii si constructiei de sine/de mine... ma caut cu atentia maimutei care-si purica preocupat surata;
analizez mereu foarte atent si mediul; dar pe lama rece, sub lupa, la mii de marimi distanta, sunt doar eu; pe mine ma caut si ma judec cel mai aspru;
sunt in stare de cele mai inovative scuze si iertari pentru ceilalti; pentru mine nu mai am; pana ajung la mine, le-am cheltuit deja pe toate...intorc pe dos buzunarele : sunt goale.
reglez cu minutiozitate de chirurg aparatul si sap adanc in viscerele fiintei mele; notez - de cele mai multe ori nemultumita - rezultatele pe care (mi) le citesc apoi cu voce tare :
"nivelul a ramas acelasi; nici o imbunatatire; unde esti ? unde te situezi ? cu cat ai crescut fata de ultima data ?
ce ti-ai adus (mai) nou, ce ti-ai adus (mai) bun, (mai) intelept ?"

Un comentariu:

Unknown spunea...

cineva spunea odata ca "echilibrul dintre tine si tine se numeste frumusete". trebuie sa te impaci cu tine insati, sa vezi partea plina a paharului. noi, oamenii avem tendinta de a fi mereu nemultumiti - poate din asta s-a nascut progresul, insa, daca exageram, riscam autodistrugerea fiintei noastre. este foarte binevenita autoanaliza, trecerea prin lupa din cand in cand a propriei fiinte, a ceea ce ne reprezinta si ceea ce am dori sa ne reprezinte, a locului pe care-l ocupam in universul inconjurator si a dorintei noastre de autodepasire, dar trebuie ca tot acest demers sa fie facut cu mare precautie (cu precautia si priceperea unui neurochirurg) pentru ca, altfel, riscam sa facem distrugeri iremediabile asupra fiintei noastre si, fara sa vrem, ajungem sa fim propriul nostru calau. nu acesta este scopul autoanalizei, ci adevaratul scop al acestei incursiuni in propria fiinta este acela al evolutiei noastre umane si spirituale. trebuie sa avem incredere in noi si in ceea ce putem darui atat celor din jur cat si noua insene. fii mai ingaduitoare cu propria-ti fiinta, lasa lumina, viata, bucuria sa vina la tine si ai sa vezi ca acest lucru iti va aduce echilibru, pace interioara si nu in ultimul rand fericire.